Anasayfa / Yem Bitkileri / Ürünlü Yem Bezelyesi

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ 

Yaşama Süresi       : Tek yıllık 

Ana Sap Uzunluğu : 92.6 cm 
Çiçek Rengi          : Beyaz 

Yaprak Tipi          : Normal yapraklı 

Ürünlü yem bezelyesi yeşil ve kuru ot üretimi, otlatmak veya yeşil gübre için yetiştirilir. Tek yıllık bir baklagil yem bitkisidir. Esas olarak otu 
ve slajı için yetiştirilir, tüm çiftlik hayvanlarının beslenmesinde başarı ile kullanılır. Tanede protein oranı yüksektir.
 • Yıllık yağışın 350-500 mm olduğu yerlerde dahi iyi gelişir. 
 • Toprak isteği bakımından fazla seçici değildir. 
 • Ürünlü yem bezelyesi ot üretimi için yulaf,arpa gibi tahıllarla karışım şeklinde de ekilebilir. Bu şekilde yapılacak yetiştiricilikte Ekim - Kasım     aylarında tohum atılmalıdır. 
 • Karışım şeklinde yetiştirmede 12-14 kg/da Ürünlü yem bezelyesi , 2-4 kg/da yulaf yada arpa ile ekilmelidir 
 • Ekimle birlikte 3-5 kg/da saf azot eksikliği görülen özellikle sulanan topraklarda 5-10 kg/da saf fosfor verilmelidir. 
 • Şubat ayı içerisinde bitkinin durumuna göre dekara 25 kg amonyum nitrat gübresi saçılması tavsiye edilir. 
 • Kuru ot amacıyla çiçeklerime başlangıcı ile % 100 çiçeklenme devresi arasında biçim yapılır. Ürün slaj yapılacaksa biçim zamanı biraz daha 
   geciktirilir. 
 • Hayvanlar için besleyici ve lezzetli yem sağlayan Ürünlü yem bezelyesinin ot için en uygun biçim zamanı tam çiçeklenme dönemi veya ilk 
   meyvelerin şekillendiği devredir. Bu dönemde ham protein oranının en yüksek olduğu dönemdir. (%17.1-18,3) 
 • Tam çiçeklenme döneminde biçilen Ürünlü yem bezelyesinden 2.500 – 4.000 kg/da arasında yeşil ot sağlanırken ,aynı dönemde 
   600 - 1200 kg da arasında kuru ot verimi alınmaktadır. 

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
 1.Yetiştirme Amacı                : Ot ve tane ,
 2.Çiçeklenme Gün Sayısı        : 108-178 gün 
 3.Fizyolojik Olum Gün Sayısı : 133-242 gün 
 4.Ortalama Verim 

Yeşil Ot Verimi : 2838.9 kg/da 
Kuru Ot Verimi : 690.3 kg/da 
Biyolojik Verimi : 1166 kg/da 
Tane Verimi : 226.1 kg/da 

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ 
                                OT(%)                                TANE (%) 
Kuru Madde         91,3 - 92,4                               92,3 - 92,4 
Ham Protein         14,9 -15,9                               22, 5 - 24,9 
Ham Yağ               2,7 -  3,6                                 2,2 -   2,8 
Ham Selüloz         26,95 - 31,60                            6,9 -   7,52